Crossroads


The program proposed at Shantinagar is such that it connects to the Urban fabric at various levels and scales. It aims at intervening at the Inter-city Level, city level, and neighborhood level.

 

Inter City Intervention

  • A tourist Information centre as a part of the program would orient the crowd landing in Bangalore mostly from Tamil Nadu. This centre would aim at introducing Bangalore to the outside world.
  • Many people from other cities, towns and villages come to Bangalore to make a living. The program of a Coworking Space along with a travellers hostel, would ease the task of doing business in the city.

City level Intervention

    • The Private transit lounge provided at Shantinagar would deconjust Madiwala junction of its heavy vehicular bus traffic.
    • Combining a Co-working Space at a transport node such as Shantinagar would reduce the dependency of private vehicles to reach office destinations. This might encourage people to take up public transports a lot more, and likely would reduce traffic due to private vehicles.

 

 

Neighborhood level Intervention

  • The program would provide
  •  an open shared community space which is lacking in the residential area of Shantinagar.
  • Providing public amenities to the neighborhood that would enhance their everyday outing.
  • An open space providing to all ages of the society, from children to elderly

Site Forces

It became crucial to study the site forces in order to understand the existing site features and how people perceive the site. The site given became very challenging with the presence of a temple. This had to be dealt with sensitively not disturbing its sanctity while adding other functions and programs to the site. 

The pedestrian forces from the Shantinagar TTMC side as well as St, Joseph’s college side became crucial parameters while designing.

 

 

Proposal of Culvert

Studying the bus approaches to the site, the proposition of a culvert across the sewer became a crucial element. This not only eases bus access to the site, but enhances pedestrian connectivity to the site from the Shantinagar TTMC side. The site could now be used as thoroughfare for daily commuters, connecting the neighborhood and the TTMC.

 

 

User Experiences- crossroad of multiple narratives

The existing KSRTC building was partially removed to engage various user groups in the large existent courtyard. The courtyard is scaled down to suit human scale while creating architectural complexity by creating primary secondary and tertiary spaces.

 

Travellers

The positioning of various programmes for travellers was to enhance the user experience along this axis. Constant engagement with other activities like shopping and eating while waiting reduces anxiety. This has also been designed keeping in mind constant visual connectivity to the bus bay giving the user a sense of security. The Tourist information centre is placed along this axis to enhance traveller’s convenience.

 

 

 

 

Connection to the city

The edges of the building towards St. Joseph’s college side has been softened by placing smaller kiosks drawing people into the program. The trail is designed to be a curated experience through various pause points. From the kiosks, the visible coffee tea/stall of the restaurant draws people through a series of shops to the Kund placed in the axis of the temple. 

 

The journey is also an experience through varied scales and volumes defining the morphology of the space defined. The volume is chiseled to ensure transparency and cut visual connectivity to other floors. 

 

Landscape

The kattes (seating platforms) around the trees interacting with the plinths of the shops provide plenty of opportunities for interaction. This has also aided in defining the temple precinct while maintaining its sanctity. 

The edge towards the naalah (sewer) has been activated by providing parking. This would now become space for street vendors, drivers and passengers to interact on the platforms provided around the trees. 

The positioning of the Governance center along with the public neighborhood park was intentional for convenience.

 

 

 

Design Development

Sign up to The CCD Newsletter

Sign up to our Newletter for updates

A part of Conscious Ageing Initiative in Bengaluru
hello world conscious bengluru is here to stay

This paper explores the pertinent intersection of emotions, neuroscience, and the impact of the physical environment on our health and wellbeing. The intention of this paper is to call for...
What would our built environment look like if we took our emotional, psychological and social needs today as the starting point for creating our surroundings?
Where does architecture start, and where does it end? Exploring the body-mind-world dynamic to understand our relationship to space.
Johnson Market, Richmond Town Sruthi Ramesh | Student, RVCA Bengaluru